Waarom zijn long tail keywords onmisbaar voor jouw website?

Marketing Concepts
Persoon die op Google zit met ze laptop. Daarnaast ligt een telefoon

In de wereld van zoekmachineoptimalisatie (SEO) zijn zoekwoorden van cruciaal belang. Ze helpen zoekmachines zoals Google om te begrijpen waar uw website over gaat en hoe deze relevant is voor zoekopdrachten van gebruikers. Een veelgebruikte strategie bij het optimaliseren van websites is het gebruik van long tail keywords. In dit artikel zullen we dieper ingaan op wat long tail keywords zijn, waarom ze belangrijk zijn voor SEO en hoe u ze kunt gebruiken om uw website te verbeteren.

Verschil short tail keywords en long tail keywords

Om te begrijpen wat long tail keywords zijn, moeten we eerst het verschil begrijpen tussen short tail en long tail keywords. Short tail keywords, ook wel bekend als head keywords, zijn korte en algemene zoektermen die vaak bestaan uit één of twee woorden. Bijvoorbeeld: “schoenen” of “restaurant”. Deze zoekwoorden hebben meestal een hoog zoekvolume, maar ook een hoge concurrentie.

Aan de andere kant zijn long tail keywords langere en specifiekere zoektermen die uit meerdere woorden bestaan. Bijvoorbeeld: “rode sportschoenen voor heren” of “vegetarisch restaurant in Amsterdam”. Hoewel deze zoekwoorden een lager zoekvolume hebben, hebben ze ook minder concurrentie. Dit betekent dat het gemakkelijker kan zijn om hoog te ranken in de zoekresultaten voor deze specifieke zoektermen.

Gericht verkeer met long tail keywords

Een van de belangrijkste voordelen van het gebruik van long tail keywords is dat ze meer gericht verkeer naar uw website kunnen brengen. Omdat long tail keywords specifieker zijn, trekken ze gebruikers aan die op zoek zijn naar iets specifieks. Dit betekent dat de bezoekers die uw website bereiken via long tail keywords waarschijnlijk al geïnteresseerd zijn in wat u te bieden heeft.

Bijvoorbeeld, als u een online winkel heeft die gespecialiseerd is in vintage kleding, zou het gebruik van het long tail keyword “vintage jurken uit de jaren 50” u kunnen helpen om mensen aan te trekken die specifiek op zoek zijn naar dat soort kleding. Deze bezoekers hebben al een hoge koopintentie en zijn meer geneigd om daadwerkelijk een aankoop te doen.

Voordelen van long tail keywords

Het gebruik van long tail keywords heeft verschillende voordelen voor uw website en SEO-inspanningen. Ten eerste kunnen long tail keywords uw website helpen om beter te ranken in de zoekresultaten. Omdat er minder concurrentie is voor deze specifieke zoektermen, is het gemakkelijker om hoog te ranken en meer zichtbaarheid te krijgen.

Daarnaast kunnen long tail keywords ook helpen om uw websiteverkeer te verhogen. Hoewel het zoekvolume voor long tail keywords lager kan zijn dan voor short tail keywords, kan het cumulatieve effect van het targeten van meerdere long tail keywords leiden tot een aanzienlijke toename van het verkeer naar uw website.

Een ander voordeel van long tail keywords is dat ze kunnen bijdragen aan een hogere conversieratio. Omdat bezoekers die uw website bereiken via long tail keywords al specifiek op zoek zijn naar iets, hebben ze een hogere koopintentie. Dit betekent dat ze meer geneigd zijn om daadwerkelijk een aankoop te doen of een gewenste actie te ondernemen, zoals het invullen van een contactformulier of het aanmelden voor een nieuwsbrief.

Minder concurrentie met long tail keywords

Een van de belangrijkste redenen waarom long tail keywords minder concurrentie hebben dan short tail keywords is omdat ze specifieker zijn. Veel bedrijven richten zich op de populaire short tail keywords, waardoor er meer concurrentie ontstaat. Door te focussen op long tail keywords kunt u profiteren van de lagere concurrentie en uw kansen vergroten om hoog te ranken in de zoekresultaten.

Daarnaast hebben long tail keywords vaak ook minder advertentieconcurrentie. Dit betekent dat het adverteren met long tail keywords in zoekmachines zoals Google vaak goedkoper kan zijn dan adverteren met short tail keywords. Dit kan vooral voordelig zijn voor kleine bedrijven met beperkte marketingbudgetten.

Laptop met glas drinken ernaast

Het vinden en gebruiken van long tail keywords

Het vinden en gebruiken van long tail keywords voor uw website kan een beetje onderzoek vergen, maar er zijn verschillende tools en bronnen die u kunnen helpen bij het proces. Een van de beste manieren om long tail keywords te vinden is door gebruik te maken van een keyword research tool zoals Google Keyword Planner, SEMrush of Ahrefs.

Deze tools kunnen u helpen bij het identificeren van relevante long tail keywords op basis van zoekvolume, concurrentie en andere relevante statistieken. U kunt ook gebruik maken van Google’s autosuggest functie om ideeën op te doen voor long tail keywords. Typ gewoon een algemene zoekterm in de zoekbalk van Google en kijk welke suggesties er verschijnen.

Zodra u relevante long tail keywords heeft gevonden, is het belangrijk om ze op de juiste manier te gebruiken op uw website. Zorg ervoor dat u ze op natuurlijke wijze in uw content verwerkt, inclusief in de titels, koppen, meta-tags en bodytekst. Het is ook een goed idee om long tail keywords op te nemen in uw URL’s en alt-tags voor afbeeldingen.

Impact van long tail keywords op zoekresultaten

Het gebruik van long tail keywords kan een aanzienlijke impact hebben op de zoekresultaten van uw website. Omdat long tail keywords specifieker zijn, kunnen ze helpen om uw website beter te matchen met de zoekopdrachten van gebruikers. Dit kan resulteren in hogere rankings en meer zichtbaarheid in de zoekresultaten.

Bijvoorbeeld, als iemand zoekt naar “rode sportschoenen voor heren”, is de kans groter dat uw website hoog rankt als u dit specifieke long tail keyword opneemt in uw content. Dit betekent dat mensen die op zoek zijn naar dat specifieke product uw website eerder zullen vinden en bezoeken.

Belang van long tail keywords in SEO-strategie

Long tail keywords moeten een belangrijk onderdeel zijn van uw SEO-strategie. Door te focussen op specifieke long tail keywords kunt u uw kansen vergroten om hoog te ranken in de zoekresultaten en meer gericht verkeer naar uw website te trekken.

Daarnaast kunnen long tail keywords ook helpen om uw website te positioneren als een autoriteit op een specifiek gebied. Door content te creëren die gericht is op specifieke long tail keywords, kunt u uw expertise en kennis tonen aan gebruikers en zoekmachines.

Hogere conversieratio’s met long tail keywords

Een van de belangrijkste voordelen van het gebruik van long tail keywords is dat ze kunnen bijdragen aan hogere conversieratio’s op uw website. Omdat bezoekers die uw website bereiken via long tail keywords al specifiek op zoek zijn naar iets, hebben ze een hogere koopintentie.

Bijvoorbeeld, als iemand zoekt naar “rode sportschoenen voor heren”, is de kans groter dat ze daadwerkelijk een aankoop doen als ze uw website bezoeken en zien dat u precies dat product aanbiedt. Dit kan leiden tot hogere conversieratio’s en meer omzet voor uw bedrijf.

Toekomst van long tail keywords in SEO

Hoewel de SEO-landschap voortdurend evolueert, lijkt het erop dat long tail keywords nog steeds een belangrijke rol zullen spelen in de toekomst. Met de groei van spraakgestuurde zoekopdrachten en de toenemende personalisatie van zoekresultaten, worden gebruikers steeds vaker specifieke zoektermen gebruikt om precies te vinden wat ze zoeken.

Om voorbereid te zijn op de toekomst van SEO, is het belangrijk om uw website te optimaliseren voor zowel short tail als long tail keywords. Door een combinatie van beide te gebruiken, kunt u profiteren van zowel het hoge zoekvolume van short tail keywords als het gerichte verkeer van long tail keywords.