Hoe voice search gedrag de toekomst van zoekopdrachten verandert

Marketing Concepts

De opkomst van spraakgestuurd zoeken heeft de manier waarop mensen informatie opzoeken drastisch veranderd. Met de groei van spraakgestuurde assistenten zoals Siri, Google Assistant en Amazon Alexa, wordt het steeds gebruikelijker om zoekopdrachten uit te voeren door simpelweg je stem te gebruiken. Deze trend heeft geleid tot een verschuiving in zoekgedrag en heeft ook gevolgen voor marketeers en SEO-specialisten. In dit artikel zullen we de opkomst van spraakgestuurd zoeken onderzoeken, hoe het werkt, de voordelen ervan, de impact op zoekopdrachten en SEO, de uitdagingen voor marketeers, de rol van kunstmatige intelligentie en de toekomst van spraakgestuurd zoeken.

De opkomst van spraakgestuurd zoeken

Spraakgestuurd zoeken is de afgelopen jaren enorm gegroeid. Volgens een rapport van Comscore zal in 2020 naar schatting 50% van alle zoekopdrachten spraakgestuurd zijn. Dit is een aanzienlijke stijging ten opzichte van voorgaande jaren en laat zien dat steeds meer mensen vertrouwen op spraakgestuurde assistenten om informatie te vinden.

Er zijn verschillende redenen voor de populariteit van spraakgestuurd zoeken. Ten eerste is het gemakkelijk en snel. In plaats van een zoekopdracht handmatig in te typen, kunnen gebruikers gewoon hun stem gebruiken om een ​​vraag te stellen en direct een antwoord te krijgen. Dit maakt het zoeken naar informatie veel sneller en handiger.

Daarnaast is spraakgestuurd zoeken ook populair vanwege de opkomst van slimme speakers zoals de Amazon Echo en Google Home. Deze apparaten maken het mogelijk om spraakgestuurd zoeken in huis te gebruiken, waardoor het nog gemakkelijker wordt om informatie op te vragen zonder een computer of telefoon te gebruiken.

Hoe werkt spraakgestuurd zoeken?

Spraakgestuurd zoeken maakt gebruik van geavanceerde spraakherkenningstechnologie om de gesproken zoekopdrachten van gebruikers te begrijpen en te interpreteren. Wanneer een gebruiker een vraag stelt, wordt de audio omgezet in tekst en vervolgens geanalyseerd om de intentie van de gebruiker te begrijpen.

Er zijn verschillende populaire spraakgestuurde assistenten die worden gebruikt voor spraakgestuurd zoeken, waaronder Siri van Apple, Google Assistant en Amazon Alexa. Deze assistenten maken gebruik van geavanceerde algoritmen en kunstmatige intelligentie om zoekopdrachten te begrijpen en relevante antwoorden te bieden.

Bijvoorbeeld, als een gebruiker vraagt ​​”Wat is het weer vandaag?”, zal de spraakgestuurde assistent de vraag analyseren, de locatie van de gebruiker bepalen en vervolgens het actuele weerbericht voor die locatie ophalen en voorlezen aan de gebruiker.

De voordelen van spraakgestuurd zoeken

Spraakgestuurd zoeken biedt verschillende voordelen ten opzichte van traditioneel tekstgebaseerd zoeken. Ten eerste is het gemak en snelheid. Met spraakgestuurd zoeken kunnen gebruikers snel en eenvoudig informatie opvragen zonder een toetsenbord te hoeven gebruiken. Dit is vooral handig in situaties waarin het typen van een zoekopdracht niet praktisch is, zoals tijdens het autorijden of koken.

Een ander voordeel van spraakgestuurd zoeken is de handsfree bediening. Gebruikers kunnen gewoon hun stem gebruiken om een ​​zoekopdracht uit te voeren, waardoor ze hun handen vrij hebben om andere taken uit te voeren. Dit maakt spraakgestuurd zoeken ideaal voor multitasking.

Bovendien biedt spraakgestuurd zoeken verbeterde toegankelijkheid voor mensen met een handicap. Mensen met motorische beperkingen of visuele beperkingen kunnen profiteren van spraakgestuurd zoeken omdat ze geen toetsenbord hoeven te gebruiken om informatie op te vragen.

De impact van spraakgestuurd zoeken op zoekopdrachten

Spraakgestuurd zoeken heeft geleid tot veranderingen in zoekgedrag. In plaats van korte zoektermen te gebruiken, stellen gebruikers vaak volledige vragen of zinnen wanneer ze spraakgestuurd zoeken. Bijvoorbeeld, in plaats van “weerbericht” in te typen, zullen gebruikers vragen “Wat is het weer vandaag?”.

Dit heeft gevolgen voor SEO en zoekmachineoptimalisatie. Om te worden weergegeven in spraakgestuurde zoekresultaten, moeten websites inhoud hebben die is geoptimaliseerd voor natuurlijke taal en conversatie. Dit betekent dat SEO-specialisten moeten nadenken over de manier waarop mensen vragen stellen en relevante inhoud moeten maken die aansluit bij deze zoekopdrachten.

Daarnaast zijn er ook verschillen tussen spraakgestuurd zoeken en traditioneel tekstgebaseerd zoeken. Bij spraakgestuurd zoeken krijgen gebruikers vaak slechts één antwoord op hun vraag, terwijl bij tekstgebaseerd zoeken meerdere zoekresultaten worden weergegeven. Dit betekent dat het nog belangrijker is om als website bovenaan de zoekresultaten te staan ​​om zichtbaar te zijn in spraakgestuurde zoekopdrachten.

Spraakgestuurd zoeken en de toekomst van SEO

Spraakgestuurd zoeken heeft de manier waarop websites worden geoptimaliseerd voor zoekmachines veranderd. Het is nu belangrijker dan ooit om inhoud te maken die is geoptimaliseerd voor spraakgestuurde zoekopdrachten. Dit betekent het gebruik van natuurlijke taal en conversatie in plaats van korte zoektermen.

Om inhoud te optimaliseren voor spraakgestuurd zoeken, moeten SEO-specialisten rekening houden met de manier waarop mensen vragen stellen en relevante inhoud maken die aansluit bij deze zoekopdrachten. Dit kan onder meer het gebruik van long-tail zoekwoorden omvatten, het beantwoorden van veelgestelde vragen op uw website en het optimaliseren van uw inhoud voor lokale zoekopdrachten.

Daarnaast is het ook belangrijk om uw website technisch te optimaliseren voor spraakgestuurd zoeken. Dit omvat het gebruik van gestructureerde gegevens om zoekmachines te helpen uw inhoud beter te begrijpen en het verbeteren van de laadsnelheid van uw website, aangezien gebruikers vaak snelle antwoorden verwachten bij spraakgestuurd zoeken.

Een tablet met de zoekmachine van Google

Uitdagingen voor marketeers met spraakgestuurd zoeken

Spraakgestuurd zoeken brengt ook uitdagingen met zich mee voor marketeers. Een van de grootste uitdagingen is het bijhouden en meten van gegevens over spraakgestuurde zoekopdrachten. Omdat veel spraakgestuurde assistenten geen specifieke zoektermen weergeven, is het moeilijk om te weten welke zoekopdrachten leiden tot verkeer naar uw website.

Daarnaast vereist spraakgestuurd zoeken ook nieuwe benaderingen van zoekwoordenonderzoek en targeting. Omdat gebruikers vaak volledige vragen stellen in plaats van korte zoektermen, moeten marketeers nadenken over de manier waarop mensen vragen stellen en relevante inhoud maken die aansluit bij deze zoekopdrachten.

Spraakgestuurd zoeken en de veranderende aard van zoekgedrag

Spraakgestuurd zoeken heeft geleid tot een verschuiving naar meer conversatie- en natuurlijke taalzoekopdrachten. In plaats van korte zoektermen te gebruiken, stellen gebruikers vaak volledige vragen of zinnen wanneer ze spraakgestuurd zoeken. Dit betekent dat SEO-specialisten moeten nadenken over de manier waarop mensen vragen stellen en relevante inhoud moeten maken die aansluit bij deze zoekopdrachten.

Daarnaast is het ook belangrijk om de intentie van de gebruiker te begrijpen bij spraakgestuurd zoeken. Omdat gebruikers vaak volledige vragen stellen, is het belangrijk om te begrijpen wat ze echt willen weten en relevante inhoud te bieden die aan hun behoeften voldoet.

De rol van kunstmatige intelligentie bij spraakgestuurd zoeken

Kunstmatige intelligentie speelt een belangrijke rol bij spraakgestuurd zoeken. AI wordt gebruikt om de nauwkeurigheid en relevantie van spraakgestuurde zoekresultaten te verbeteren. Door geavanceerde algoritmen en machine learning-technieken toe te passen, kunnen spraakgestuurde assistenten steeds beter worden in het begrijpen van de intentie van gebruikers en het bieden van relevante antwoorden.

Daarnaast heeft AI ook het potentieel om spraakgestuurd zoeken te revolutioneren. Met de opkomst van slimme speakers en andere slimme apparaten, kunnen spraakgestuurde assistenten steeds meer taken uitvoeren, zoals het bestellen van producten, het plannen van afspraken en het bedienen van slimme apparaten in huis.

Spraakgestuurd zoeken en de groeiende populariteit van slimme speakers

Spraakgestuurd zoeken is nauw verbonden met de groeiende populariteit van slimme speakers. Slimme speakers zoals de Amazon Echo en Google Home maken het mogelijk om spraakgestuurd zoeken in huis te gebruiken, waardoor het nog gemakkelijker wordt om informatie op te vragen zonder een computer of telefoon te gebruiken.

De markt voor slimme speakers groeit snel. Volgens een rapport van Canalys werden er in het derde kwartaal van 2019 wereldwijd meer dan 28 miljoen slimme speakers verscheept. Dit toont aan dat steeds meer mensen spraakgestuurd zoeken gebruiken via slimme speakers.

Dit heeft ook gevolgen voor SEO en zoekmachineoptimalisatie. Omdat spraakgestuurd zoeken vaak wordt gebruikt in combinatie met slimme speakers, moeten websites inhoud hebben die is geoptimaliseerd voor lokale zoekopdrachten en vragen die vaak worden gesteld in huiselijke omgevingen.

De toekomst van voice search gedrag: wat kunnen we verwachten?

De toekomst van spraakgestuurd zoeken ziet er veelbelovend uit. Met de voortdurende ontwikkeling van kunstmatige intelligentie en spraakherkenningstechnologie zullen spraakgestuurde assistenten steeds beter worden in het begrijpen van de intentie van gebruikers en het bieden van relevante antwoorden.

Daarnaast zal spraakgestuurd zoeken naar verwachting ook verder evolueren naar andere apparaten, zoals auto’s, wearables en slimme apparaten in huis. Dit zal leiden tot een nog grotere adoptie van spraakgestuurd zoeken en zal ook gevolgen hebben voor SEO en zoekmachineoptimalisatie.